Gå till innehåll
Cykel
Cykel

Medlemsinformation

MTB-träningen riktar sig främst till ungdomar och barn från ca 6 år och uppåt. Även yngre barn som vill prova på MTB är välkomna i sällskap av vuxen. Träningsnivån anpassas efter barnens erfarenheter och ålder genom uppdelning i olika fartgrupper. Vi har flera olika träningsgrupper för nybörjare och för mer avancerade cyklister.

TRÄNINGSTILLFÄLLEN
Vi tränar tillsammans på tisdagar och torsdagar mellan kl 18.00-19.30, med samling kl 17.45. Det kan vara för mycket att träna två dagar per vecka för våra yngre cyklister så då kan de välja att stå över en av dagarna. I början av säsongen tränar de yngsta cyklisterna endast en dag i veckan, tills vi kommer igång lite mer och det blir varmare väder också.

Vi har olika samlingsplatser för träningarna:

Åsbo (konstsnöspåret) där vi byggt en egen MTB bana, parkering bakom Biltema.

Rembo (samling motionsspårets start) OBS! Parkera EJ vid Rembostugans gästparkering. Kör längre in och parkera gärna på gräset vid midsommarstången.

För allas säkerhet ber vi alla cyklister att gå med cykeln så länge vi är på en parkering och inte börja cykla förrän vi är på ett bilfritt område.

Om vi ändrar samlingsplats så meddelas det här på vår hemsida och via en länk från vår Facebookgrupp - Rembo IK MTB (föräldrar, aktiva, ledare)

ÅLDER OCH FARTGRUPPER
För att samtliga barn ska få ut så mycket som möjligt av träningstillfällena delar vi in barnen i grupper som vi namngett till Sadlar, Ringklockor, Styren, Pedaler och Ekrar. Syftet med grupperna är att barnen inom varje grupp ska cykla ungefär lika fort, på så sätt undviker vi att en del barn ibland måste stå och vänta medan andra barn inte känner att de hänger med. Killar och tjejer i olika åldrar blandas i de olika fartgrupperna. Tränarna bestämmer vilken fartgrupp barnen tillhör.

Att cykla i skogen är roligt! Vi vet dock av erfarenhet att yngre barn utan vana av skogscykling kan känna viss olust och kanske i värsta fall blir avskräckta. Ni känner själva era barn och kan bedöma när de är mogna för skogscykling. Tränarna inom Rembo IK rekommenderar att barnen är ca 6-7 år för att kunna medverka i någon av våra grupper.

EKRAR: Ungdomar och barn som tränat MTB under några år och ofta tävlar aktivt på helgerna. De flesta i denna grupp är 13 år och uppåt.

PEDALER: Barn som tränat MTB under ett eller ett par år och ibland även tävlar. De flesta barn i denna grupp är ca 10-12 år.

STYREN: Barn som utvecklats ytterligare och kan köra lite mer tekniska stigar utan problem. De flesta barn i den här gruppen är ca 8-10 år.

RINGKLOCKOR: Barn som börjat cykla i skogen och lärt sig trampa runt på enklare stigar. De flesta barn i denna grupp är ca 7-9 år.

SADLAR: Barnen har just börjat cykla i skogen på otekniska stigar och ser fram emot att träffa likasinnade kompisar. Inga förkunskaper behövs och inga egentliga krav på cykel heller. Barn i denna grupp är oftast mellan ca 6-8 år. Barnens föräldrar måste närvara under hela träningen med egen cykel.

Observera information om utdrag ur belastningsregistret under avsnittet Föräldraengagemang.

UTRUSTNINGSKRAV OCH UTRUSTNINGSTIPS
För barn som kör i SADLARNA tillsammans med sina föräldrar är enda kravet godkänd cykelhjälm som sitter bra på huvudet. Inget krav på cykeln, övrig utrustning, m.m. Det kan vara bra att förälder har med en vattenflaska och lite energi t.ex. russin till sitt barn för att underlätta träningen.

För övriga grupper gäller följande:
Mountainbike utan fotbroms med väl fungerande bromsar och godkänd cykelhjälm med god passform är absoluta krav hos oss! För barn och ungdomar som cyklar i de olika fartgrupperna bör hjälm med hårt plastskal utan ventilation undvikas, s.k. skate- eller dirthjälmar. Anledningen är att hjälmarna är tunga och blir varma när man svettas. Ingen keps får bäras under hjälmen då kepsen gör att hjälmen inte sitter fast på ett säkert sätt då vi cyklar.

Ta med cykelvattenflaska med vatten (inte sportdryck, saft eller liknande). Cykelvattenflaskan ska sitta fast på cykeln i flaskhållare på ramen. Ha inget tuggummi eller annat i munnen under träning.

En förutsättning för oss tränare att kunna utveckla barnen som cyklister är att de har en ändamålsenlig och bra cykel. Barnens cykelupplevelse styrs mycket av att cykeln är lätt och har rätt storlek. Montera bort eventuella stänkskärmar, lås, cykelstöd, pakethållare m.m. inför träningarna.

Inga blankslitna däck. Däckens lufttryck för cykling i skogen ska vara lägre än många tror. Ett lagom lufttryck för skogscykling varierar beroende på bland annat cyklistens tyngd, åkhastighet, hjulens storlek samt cyklistens upplevelse. Ett lagom lufttryck varierar mellan 1-1,5 bar. Fråga gärna någon av tränarna om rätt lufttryck.

Cykelskor med clips och ”SPD-pedaler” underlättar MTB-cykling i skogen avsevärt och rekommenderas för de barn som är med i de snabbare fartgrupperna EKRAR eller PEDALER. Öva gärna hemma innan träning.

Ta med cykelslang. Slangen kan förslagsvis tejpas fast bak på sadelstolpen eller på ramen. Ta även med övrig utrustning för att byta slang vid punktering.

GRUNDREGLER PÅ VÅRA TRÄNINGAR

  • Alla använder godkänd cykelhjälm med bra passform, spänd hakrem och ingen keps under
  • Vi har ingenting i munnen då vi cyklar, t.ex. tuggummi
  • Vi har alltid båda händerna på styret
  • Om vi måste cykla på en väg med biltrafik, cyklar vi på en rad, efter varandra, ingen omkörning
  • Inga tvärbromsar, inga hastiga sladdningar om det inte krävs

MEDLEMSKAP I REMBO IK
Kom gärna och prova MTB med oss! Vill ni efter tre st "prova på" tillfällen fortsätta träna med Rembo IK så vill vi att ni blir medlemmar och betalar medlemsavgiften. Prata med någon av tränarna eller läs mer på vår hemsida under rubriken ”Bli medlem”.

Vi har verksamhet året om och medlemskapet innebär att ni även är varmt välkomna att träna med oss då cykelsäsongen slutar i höst. Då går vi över till barmarksträning som förbereder oss inför vintersäsongen och längdskidor.

FÖRÄLDRAENGAGEMANG
Vi uppmuntrar föräldrar att ta tillfället i akt och följa med barnen ut på träningstillfällena. Eller passa på att träna MTB tillsammans med andra föräldrar medan barnen kör i sin egen träningsgrupp!

För att skydda barn i deras idrottsmiljö införs den 1 januari 2020 krav på begränsat registerutdrag. Det innebär att ledare och andra vuxna inom svensk idrottsrörelse som har direkt eller regelbunden kontakt med barn är skyldiga att lämna ett begränsat registerutdrag ur polisens belastningsregister till sin förening.

Vi ber därför att samtliga vuxna som är delaktiga på våra träningar eller kommer att engagera sig i vår barn- och ungdomsverksamhet att gå in på scf.se och läsa om dessa nya riktlinjer samt ansöka ett utdrag ur belastningsregistret och visa upp för ansvarig i samband med våra barn- och ungdomsaktiviteter. Utdraget visas upp för Johan Eklöf i samband med barn- och ungdomsträningarna. Läs mer här:
https://scf.se/forbundet/begransat-registerutdrag-for-en-tryggare-idrottsmiljo-viktig-information/ Länk till annan webbplats.

FOTOGRAFERING
Enligt gällande lagstiftning för personuppgifter och GDPR måste vi ha samtycke av samtliga föräldrar och ungdomar över 16 år för att ha möjlighet att fotografera och/eller filma t.ex. en träning, en rolig övning eller bara en gruppbild på våra cyklister. Vårt syfte med foton och filmer på aktiva deltagare inom Rembo IK är att visa upp vår verksamhet och sprida glädje kring vårt idrottande. Vår samtyckesblankett kommer att finnas på vår hemsida.

FRÅGOR OCH FUNDERINGAR
Har du några funderingar som rör vår MTB-verksamhet så är det bara att vända dig till någon av tränarna eller skicka ett mail till remboik@outlook.com

Vi har ständigt behov av tränare. Hör av dig om du vill vara med i vårt härliga gäng och hjälpa till lite mer för att utveckla våra barn och ungdomar.

VARMT VÄLKOMNA TILL REMBO IK!

En bild

Publicerad: 2023-05-01

Senast uppdaterad: 2022-12-29

Författare: Anna Eklöf

Sponsorer

Postadress

Rembo IK
Box 17
774 21 Avesta

Kontakta oss

remboik@outlook.com